Till inneh氓ll p氓 sidan

Ny teknik g枚r det m枚jligt att musicera ihop p氓 distans

Bilden f枚rest盲ller en gitarrist som spelar musik 枚ver n盲tet med en basist och en trummis.
欧冠赛程2020赛程表-professorn Carlo Fischione och f枚retaget Elk, d盲r han 盲r medgrundare, har utvecklat ett system som g枚r det m枚jligt att musicera tillsammans p氓 distans.
Publicerad 2020-10-21

Nu 盲r det m枚jligt f枚r musiker att, trots att de befinner sig p氓 olika platser, spela tillsammans med en k盲nsla av att de befinner sig i samma rum. 欧冠赛程2020赛程表-forskare har tillsammans med det nya f枚retaget Elk tagit fram ett supersnabbt system som drastiskt minskar f枚rdr枚jningen n盲r ljudsignaler 枚verf枚rs via n盲tet. En perfekt l枚sning f枚r repetitioner, jam sessions, inspelningar och musikundervisning i pandemitider.

Det nya coronaviruset har lett till stora problem f枚r musiker, orkestrar, k枚rer och musikl盲rare i deras musikut枚vning. Restriktioner n盲r det g盲ller resor och publik g枚r det sv氓rt att genomf枚ra repetitioner och konserter. Och verktyg f枚r videokonferenser som Zoom och Teams har en f枚rdr枚jning av ljudsignalerna som g枚r dem i princip om枚jliga att anv盲nda f枚r musiker.

Portr盲ttbild p氓 鈥 Carlo Fischione.
鈥 Carlo Fischione, professor vid avdelningen f枚r n盲tverk och systemteknik p氓 欧冠赛程2020赛程表.

Men nu har , professor vid avdelningen f枚r n盲tverk och systemteknik p氓 欧冠赛程2020赛程表, bidragit till en l枚sning p氓 problemet. Tillsammans med sin tidigare post-doc Luca Turchet, en f枚re detta masterstudent fr氓n 欧冠赛程2020赛程表 och tre andra personer har han grundat f枚retaget . F枚retaget har utvecklat ett system som g枚r att musiker kan spela tillsammans p氓 distans, med mycket l氓g latency (f枚rdr枚jning). Med den h盲r l枚sningen upplever musikerna det som om de befinner sig i samma rum.

鈥 F枚rsta g氓ngen vi demonstrerade tekniken var p氓 Mobile World Congress i Barcelona i maj 2019. D氓 visade vi tillsammans med Ericsson att man kan anv盲nda 5G f枚r att koppla ihop musikinstrument och spela tillsammans, trots att man befinner sig p氓 olika platser, s盲ger Carlo Fischione.

Redan f枚r n氓gra 氓r sedan hade han och hans kollega, den italienska gitarrbyggaren Michele Benincaso, en vision om musicerande 枚ver internet, d氓 med en smart gitarr som var uppkopplad mot n盲tet. Men problemet med f枚rdr枚jning i ljud枚verf枚ringen satte k盲ppar i hjulet.

Ett nytt n盲tverk f枚r snabb ljud枚verf枚ring

Det 盲r tv氓 saker som nu g枚r att det har blivit m枚jligt att spela musik tillsammans via internet. Det f枚rsta 盲r ett n盲tverk som erbjuder mycket l氓g f枚rdr枚jning av ljud枚verf枚ringen, som Carlo Fischione och hans kollegor p氓 欧冠赛程2020赛程表 har bidragit till att utveckla 鈥 och som beskrivs i . Men det i sig r盲cker inte till, konstaterar han.

鈥 Musikinstrument som kopplas upp p氓 internet m氓ste ocks氓 ha ett operativsystem med mycket snabb ljud枚verf枚ring. Och i vanliga operativsystem som MacOS och Windows tar det alldeles f枚r l氓ng tid att ta in ljud, behandla data och skicka ljud vidare, s盲ger han.

脛ven mycket avancerade produkter f枚r musik som finns p氓 marknaden idag bearbetar ljud och musik f枚r l氓ngsamt, enligt Carlo Fischione. D盲rf枚r har Elk Audio nu tagit fram ett nytt operativsystem specifikt anpassat f枚r ljud, som tv氓 masterstudenter p氓 欧冠赛程2020赛程表 har bidragit till att optimera.

鈥 V氓rt nya operativsystem Elk 盲r supersnabbt. Det bearbetar ljud och musik p氓 mindre 盲n en millisekund, s盲ger Carlo Fischione.

Vill du vara med och utveckla framtidens datorsystem?

脛r du sugen p氓 att jobba med liknande saker som Carlo Fischione och de som jobbar p氓 f枚retaget Elk? Kanske utveckla 盲nnu snabbare l枚sningar f枚r musik 枚ver n盲tet? D氓 kanske civilingenj枚rsprogrammet i datateknik  盲r n氓got f枚r dig. 

En fungerande prototyp

Den prototyp f枚retaget anv盲nder f枚r demonstrationer och anv盲ndartester best氓r av en liten minidator, en s氓 kallad Raspberry Pi, d盲r det nya operativsystemet har byggts in. Datorn har ing氓ngar f枚r instrument och mikrofoner och portar f枚r uppkoppling mot n盲tverk och mot internet och 5G-n盲tet. N盲r musiker spelar tillsammans 枚ver internet har var och en s氓dan dator.

Det finns videor p氓 YouTube d盲r musiker spelar tillsammans p氓 flera hundra kilometers avst氓nd fr氓n varandra. P氓 Elks webbplats finns . De och andra anv盲ndare av systemet upplever det som om de 盲r i samma rum n盲r de spelar, ber盲ttar Carlo Fischione.

鈥 Om Vivaldi, Mozart, Haydn eller n氓gon av de andra stora klassiska komposit枚rerna skulle funnits idag skulle de inte ha upplevt n氓gon f枚rdr枚jning, s盲ger han.

Nytt forskningsomr氓de: machine learning over networks

Den fysikaliska lagen om ljusets hastighet s盲tter dock vissa begr盲nsningar f枚r hur l氓ngt ifr氓n varandra musikerna kan vara. Upp till 200 kilometer fungerar precis som att befinna sig i samma rum. 700 kilometers avst氓nd har visat sig fungera om musikerna spelar l氓ngsamt, enligt Carlo Fischione. Men han och forskarkollegorna har bidragit till utveckla ett nytt forskningsomr氓de, machine learning over networks. Bland annat unders枚ker de om AI och maskininl盲rning kan anv盲ndas f枚r att kompensera f枚rdr枚jningen och d盲rmed g枚ra det m枚jligt f枚r musiker att spela tillsammans p氓 盲nnu st枚rre avst氓nd ifr氓n varandra.

鈥 Vem vet, kanske kan vi 枚vervinna ljudets hastighet om AI kan f枚ruts盲ga musikerns musikaliska uttryck p氓 n氓gra hundra millisekunder och i realtid. I framtiden kanske musiker i New York och i Stockholm kan spela tillsammans samtidigt utan att de upplever n氓gon f枚rdr枚jning, s盲ger Carlo Fischione.

H氓kan Soold

Elk 鈥 ett f枚retag vars teknologi bygger p氓 forskning vid 欧冠赛程2020赛程表

Elk 盲r ett stockholmsbaserat ljudteknikf枚retag F枚retaget grundades 2015 av Carlo Fischione, professor i Internet of things p氓 欧冠赛程2020赛程表, Michele Benincaso, Stefano Zambon, Raffaele Curci, Luca Turchet (tidigare post-doc hos Carlo Fischione p氓 欧冠赛程2020赛程表) och Matteo Monari (tidigare mastersstudent p氓 欧冠赛程2020赛程表).

Inom ett eller ett par 氓r kommer det att finnas en minidator p氓 marknaden med operativsystemet Elk inbyggt. D氓 lanseras 盲ven Aloha, ett till盲gg till Elk som 盲r som en sorts Zoom f枚r musiker och g枚r att anv盲ndarna kan se varandra n盲r de spelar tillsammans p氓 distans.

Carlo Fischiones forskning p氓 欧冠赛程2020赛程表, som har bidragit till Elks teknologier, handlar bland annat om maskininl盲rning i n盲tverk och Internet of things. Nyligen presenterade han tillsammans med tv氓 andra forskare en artikel med titeln 鈥漈owards Real-Time Detection of Symbolic Musical Patterns: Probabilistic vs. Deterministic Methods鈥 vid konferensen 2020 IEEE 27th Conference of Open Innovations Association. .  av Carlo Fischione och kollegor.

Inneh氓llsansvarig:press@kth.se
Tillh枚r: Aktuellt
Senast 盲ndrad: 2020-10-21