Till innehåll på sidan

”Vinner Biden i Florida, då är det nästan säkert att han vinner valet”

Professor Svante Linusson kommenterar presidentvalet

Porträttbilder på Donald Trump och Joe Biden.
Den 3 november röstar amerikanska folket om vem som ska bli USA:s president, Donald Trump eller Joe Biden. Foto: Wikimedia Commons.
Publicerad 2020-10-29

Den 3 november är det presidentval i USA och i förra valet 2016 vann som bekant Donald Trump, trots att Hillary Clinton fick flest röster. De nationella opinionsundersökningarna visar ett kraftigt övertag för Joe Biden. Svante Linusson, professor i matematik på ŷ2020̱ och tidigare sakkunnig på Valmyndigheten, vad är sannolikheten är att något liknande händer igen i årets val?

Porträttbild på Svante Linusson.
Svante Linusson, profressor i matematik på ŷ2020̱.

– I förra presidentvalet räknade man med en sannolikhet på cirka 75 procent att Hillary Clinton skulle vinna valet. Och hon fick också flest röster, två procent mer än Trump, men förlorade. Som det ser ut nu har Joe Biden ett ännu starkare stöd. Man beräknar med samma metoder som användes vid valet 2016 en sannolikhet på 85 – 90 procent att han vinner. Men på grund av hur det amerikanska valsystemet är konstruerat kan det mycket väl bli så att Donald Trump ändå tar hem det, säger Svante Linusson .

Det amerikanska presidentvalsystemet är uppbyggt så att den kandidat som får flest röster i en delstat får alla deras electoral votes. Det vill säga den delstatens andel av de totalt 538 elektorer i elektorskollegiet som sin tur ska rösta på presidenten. I mindre stater, som Wyoming eller Vermont, spelar det inte så stor roll som det gör i stora stater som Kalifornien eller Florida, konstaterar Svante Linusson.

– I Kalifornien, USA:s folkrikaste delstat, är det 55 stycken electoral votes av de 538 som står på spel. Och där brukar väljarna rösta demokratiskt, säger han.

Den näst folkrikaste delstaten Texas har 38 electoral votes och där leder Donald Trump med knapp marginal i opinionsundersökningarna.

– Men det är inte osannolikt att Biden vinner i Texas. Han ligger inte lika långt ifrån där som Trump gör i Kalifornien, säger Svante Linusson.

I andra större delstater, som Pennsylvania eller Florida, kan det däremot bli mycket jämnt, utifrån vad opinionsundersökningarna visar. Och det är viktigt för kandidaterna att vinna i den ena av eller båda dessa delstater.

– Vinner Biden i Florida, då är det nästan säkert att han vinner valet – och då får vi veta det redan på valnatten när poströsterna är räknade. Florida är en av de stater som till skillnad från många andra börjar räkna poströster direkt och därför kan meddela ett resultat direkt på valnatten. Om det händer måste Trump vinna i sensationellt många andra delstater, de stater som brukar kallas swing states för att det brukar vara mycket jämnt mellan kandidaterna där, säger Svante Linusson och fortsätter:

– Men om Trump vinner Florida, vilket väldigt mycket talar för att han kan göra, då är ”the race still on”, så att säga. Då måste man först få reda på hur det har gått i Pennsylvania, Michigan, Wisconsin och andra swing states efter att poströsterna har räknats. Och där tror man att det kan ta ett par dar innan det är färdigräknat.

Så även om Biden ser ut att ha ett starkt stöd i opinionsundersökningarna totalt sett är det ändå mycket små marginaler det rör sig om, konstaterar Svante Linusson.

– Och inga röster är ju räknade än. Det är bara opinionsundersökningar, kvalificerade gissningar av valresultatet, om man ska hårdra det lite. Det är så jämnt att det ligger inom felmarginalen, säger han.

Håkan Soold

Svante Linusson

Svante Linusson är professor i matematik vid ŷ2020̱. Hans forskningsområde är en gren av matematiken som kallas diskret matematik där man ofta använder sannolikhetsteori. Svante Linusson har anlitats som sakkunnig av Valmyndigheten. Bland annat stresstestade han 2018 ett datorprogram som skulle beräkna resultat enligt det nya systemet med så kallade negativa utjämningsmandat, vilkas syfte var att ge en säker proportionalitet mellan partier och ungefärlig proportionalitet mellan landsdelar. Svante Linusson har också varit ordförande för Vetenskapsrådets beredningsgrupp i matematik.

Innehållsansvarig:press@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2020-10-29